Ce faci? Cum esti?
Sunt niște întrebări uzuale, de complezență, de fluidizare a interacțiunii sociale la care răspunsul, de cele mai multe ori va fi un nesurprinzător “ bine, sunt bine”…fără să ne găndim prea mult ce ar trebuii să însemne, cu adevărat, acest BINE!
Răspunsul meu la această întrebare în toamna anului 2014 cu sigurantă NU ar fi fost un banal ” bine „. Nu eram în apele mele. Lumea mediului meu profesional, de atunci, se destrăma pas cu pas sub influența unor evenimente de pe plan internațional cu efecte multiple și devastatoare pentru întreaga zonă a Orientului Mijlociu. Avântul forțelor radicale ISIS era în plină forță, marile companii deja începuseră să-și evacueze oamenii și eu eram la un pas să-mi pierd locul de muncă din cel mai renumit spital privat al regiunii. Evident in condițiile în care securitatea era sub semnul întrebării acest aspect era un amănunt aproape fără însemnătate. Important era să ajungem acasă, și cu nervii întinși la maxim de emoții într-un final am ajuns, luând primul zbor din Erbil – regiunea de Nord al Irak-ului, care pornea după o perioadă de câteva săptămâni de aeroport închis pentru primirea de provizii militare. Începea războiul cu ISIS
Now What? – Ce mă fac de acum încolo?
După 4 ani de făcut bilunar “naveta” București- Erbil ( un banal 1760 km ) nici cum nu reușeam să-mi înfig din nou rădăcinile în pământul natal, și la nici un an de stat pe tușe, îmi venea să-mi iau lumea în cap, mai ales că resursele financiare se subțiau pe zi ce trece. Ca să-mi cresc șansele de a fi angajat la spa-ul vreunui hotel de pe afară mi-era clar că trebuie să mai fac ceva, să mai învăț ceva nou și inedit. Cu ultima tranșă din rezervele mele valutare, m-am înscris la toate modulele, deloc ieftine, al unui curs de masaj thailandez, care urma să fie ținută in Cipru, de către un trainer din Bulgaria, cu plata în avans. Mă simțeam ca într-o agenție de pariuri…What could go wrong? ( ce putea să iasă aiurea? ) . Transferul bancar odată făcut însemna ca zarurile fusese aruncate și cu inima în dinți am luat avionul către Larnaca să aflu dacă cursul e pe bune sau nu.
Meridiane? – Ce sunt alea?
Cipru in luna Noiembrie era ca o nostalgie după zilele însorite și calde de vară, noaptea bătea briza rece de îți clănțăiau dinții, dar ziua razele soarelui te mângâiau domol și dacă aveai un pic de spirit de aventură puteai să mai faci și baie în mare. Cursul începuse cu tehnicile da bază ale presupuncturii care urmau să fie aplicate de a lungul unor linii imaginare pe corp, denumite linii energetice sau meridiane. Fiind un număr restrâns de studenți la curs repede am ajuns să devin “ cobaiul “ la demonstrațiile trainerului nostru bulgar, un tip cu barbă cu o privire caldă, calm și foarte meticulos. Atingerea lui ca și presiune era normală, dar surpriză peste tot unde mă apăsa resimțeam durere, deși până atunci fusesem “ asimptomatic “ și credeam că sunt BINE!!! O fi posibil ca meridianele mele ( dacă o fi existând ) să fie blocate și dacă da, din ce cauză?. Erau întrebări care mă măcinau dinăuntru, dar partea cea mai ciudată ale acestor senzații de durere era că pe undeva erau și plăcute, parcă la finalul lor apărea și o ciudată relaxare , o destindere. Starea asta fusese descris cel mai concludent de o colegă de curs – Cam doare dar nu te oprii !!!
Lăsați-mă să dorm!!!!
Pe plan teoretic mă mai întâlnisem cu aceste concepte oarecum ezoterice, energia vitală care circulă în corp de a lungul unor canale destul de bine delimitate, chakre, centre de energie descrise în tradițiile ayurvedice-yoghine, dar sincer toate mi se păreau mai mult metafore folosite cu mii de ani în urmă, în încercarea de a conceptualiza niște fenomene fiziologice de anatomie umană. Cursul era evident însă preponderent practic, și exersând aplicarea tehnicilor reciproc pe colegii studenți, ajungeam zilnic să primesc și câte o doză sănătoasă de stimulente pe meridianele mele presupus a fi teoretice. Viața însă avea să-mi infirme opiniile mele despre meridiane cât de curând într-un mod cât se poate de echivoc. La nici o săptămână de la începerea cursului, într-o seară când m-am așezat în pat, am început să simt cum colegii încă îmi apasă punctele de a lungul meridianelor spatelui. Evident că nu era nici un coleg lângă mine, dar senzația era atât de intensă încât la un moment dat de frustrare și de oboseală am exclamat cu voce tare – Lăsați-mă să dorm!!!!! . Și senzația se repeta aproape în fiecare seară.
It’s a new dawn, It’s a new day – and I’m feeling good!!!
– Un nou amurg, o nouă zi și MĂ SIMT BINE!!!!
Calvaria suportării asaltului senzațiilor persista doar pînă în momentul în care într-un final reușeam să adorm, și ca niciodată dormeam ca un buștean fără întrerupere, fără să mă trezesc decăt dimineața cu o stare total inedită pentru mine. Senzațiile de durere din punctele meridianelor spatelui erau de mult dispărute dar acest MĂ SIMT BINE era mult mai mult decât LIPSA DURERILOR! Mergând pe jos în plimbarea mea obișnuită de dimineață pînă la plajă, simțeam cum păsesc altfel, cum toată ținuta corpului meu e diferit, mai drept , mai zvelt și pașii mei sunt mai ușori, de parcă ași plutii. Reușeam să mă aplec pînă la vărful picioarelor cu o flexibilitate pe care nu-l știam că îl posed. Respiram parcă din adîncul plămînilor fără cel mai mic efort, mintea mea era calmă, relaxată și cu o claritate ne mai întâlnită. Eram cu zâmbetul pe buze, dar în același timp eram și realmente șocat, pentru că realizam, că pînă atunci doar am crezut ca mi-e bine, dar în realitatea nu aveam experiența a ce înseamnă această stare în profunzimea ei .
După un masaj Thai corpul tău îți va vorbii!!!
Toma- necredinciosul din mine relata, cu entuziasm, starea mea nouă trainer-ului nostru, care doar zâmbea ca un înțelept din colțul gurii. Ai avut nevoie de odihnă profundă – zicea el – ți-au fost deschise meridianele și starea pe care l-ai descris reprezintă doar armonizarea și fluidizarea energiilor tale vitale. Efectele pe plan energetic al acestui masaj pot fi multiple și specifice fiecărui individ. Dacă suferi de oboseală cronică vei avea o stare de somnolență puternică, dacă din contra ești sedentar vei simții o stare de energizare, o nevoie de a te mișca, de a fi activ – ne explica el – și eu ii absorbeam vorbele. Oricare ar fi nevoia reală al organismului tău după masaj intr-o formă sau alta, corpul tău îți va vorbii, sublinia el și cuvintele lui nu mi se mai pareau a fi deloc teorie ezoterică.
Mission statement – Proclamația misiunii mele
Întrebarea care ne era pe vârful limbii la aproape toți cursanții era de ce se formează blocajele energetice?. Trainerul nostru urma să ne înpărtășească una din tainele cele mai profunde ale oamenilor simplii din Thailanda. Oameni senini, calzi, zămbitori, sănătoși si impresionant de flexibili.
În civilizația noastră Vestică, spre deosebire de cea Estică, noi ne-am obișnuit, mai mult sau mai puțin conștient, să fim intr-o stare de luptă continuă, ne-am obișnuit ca mai tot timpul să facem ceva, să acționăm, să ne stoarcem creierii, să ne plângem, să ne împotrvim, într-un fel sau altul, realității momentului! Cu alte cuvinte, suntem plini de REZISTENȚĂ!
În decursul unui tramament Thai vei fi apăsat în diferite puncte, vei fi presat, vei fi întins, vei fi stors, vei fi alungit și iți va venii SĂ REZIȘTI din toate celulele tale diferitelor manipulări,
DAR tocmai asta este cheia dezlănțuirii forțelor autovindecătoare ale corpului tău ( care există și sunt căt se poate de reale )
- starea de îngăduință,
- starea de încredințare al controlului în mîna unei forțe străine dar blănde și bine voitoare.
Expiră adînc la fiecare apăsare și lasă să doare un pic!
Lasă cu fiecare expir să iasă tensiunea din tine!
Încearcă să ai încredere în terapeutul tău care vrea doar să te ducă într-un loc special, unde nu ai mai fost incă, un loc în care să-ți restabilească
ARMONIA STĂRII DE BINE!!!!
TU CUM ESTI? BINE?
Te aștept la o ședință de Thai Massage
GAL LASZLO – Maseur Terapeut
Sau dacă ai fost deja la noi